Kenia KEBENE - giving chances

"Een kind onder de evenaar wordt later vaak een bedelaar", een zin uit het kinderen-voor-kinderenlied die mij sinds mijn zevende achtervolgt. Een krachtige zin over de ongelijkheid en oneerlijkheid in de wereld. Ik wil mijn kinderen de wereld laten zien, niet enkel het mooie, het idyllische, ook het leven zoals het is... In dit geval, net onder de evenaar.

Een muziekproject in een weeshuis, een tweedaagse safari in Tsavo East, op verkenning in de Mangroven en een Bounty eiland met een groep dolfijnen, we had it all... In deze post ons verhaal bij en voor KEBENE, later volgen onze safari-ervaringen en hakuna matata!

KEBENE
We verbleven in de cottages en lodges van Kebene, het prachtige project opgestart door Arianne (NE) en Pasci (BE) in Kenia (KE). Weeskinderen en kinderen zonder toekomstperspectief worden in KEBENE opgevangen en begeleid naar een zinvol en onafhankelijk leven in Kenia. De kinderen krijgen niet alleen eten en een dak boven hun hoofd, ze worden omringd door een warm, inspirerend team. Ze worden geknuffeld en getroost en aangemoedigd om hun talenten te benutten.

Even terug in de tijd. Door het overlijden van Eebe, de mooie, moedige dochter van onze vrienden Edith en Peter, leerden we Koen kennen (hij werkt in de uitvaartsector...). Mooi mens en één van de stuwende krachten achter het KEBENE project. Na de geboorte van Lou, die boven de evenaar alle kansen krijgt op een goed leven, wilden we ook iets doen voor kinderen met een minder vlotte start. 
Lou werd geboren exact twee jaar nadat Eebe het tijdelijke voor het eeuwige inwisselde, misschien geen toeval. We contacteerden Koen en stapten mee in het KEBENE verhaal. Elke maand sponsoren we Edwin, die we zo kansen geven om zijn dromen (naar de universiteit gaan en dansen) waar te maken. Geen twee, maar 3 zonen dus ;-)

Ine, vriendin en collega van mijn man kreeg na een eerder bezoek bij KEBENE het idee om met een stel muzikanten terug te komen om de kinderen een zinvolle, verbindende en verrijkende muzikale ervaring aan te bieden. Ze deed een oproep en wij zagen kansen. Kansen voor een mooi project, een superervaring voor de kinderen daar én voor ons... En als kers op de taart, we kregen de kans om Edwin en de andere kinderen te leren kennen. 

Mijn man en collega's maakten muziek met de kinderen (muzikanten zonder vakantie), ik keek mee naar hun huiswerk, hing de was op, speelde spelletjes en onze baby was ondertussen de attractie van het weeshuis. Iedereen wilde onze kleine blanke, blonde baby knuffelen en baby Lou vond dat heerlijk! 

De verhalen waren aangrijpend. Een jongetje werd op een markt gevonden door een jonge vrouw. Elke dag ging ze terug naar de markt met hem, in de hoop dat zijn ouders zouden terugkeren. Helaas... Ze bracht hem dan naar KEBENE. Ze bezoekt hem nog elke zaterdag. Daar zaten ze dan te knuffelen, ik keek toe met vochtige ogen. 
De verhalen zijn hartverscheurend, maar in het weeshuis is het warm. De ouderen zorgen voor de jongsten, er werd gespeeld, gelachen, gedanst en ruzie gemaakt. Zoek je nog een goed doel? Hier komen je centjes (25 euro per maand) goed terecht. Reclame voor Kebene, recht uit mijn hart ;) www.kebene.com 


                                     Baby Lou en zijn vriendjes 


OMBA-TIME om 19.00 uur. Dat wil ik ook! Thuis en op school, wat een mooi moment. De kinderen en hun aunties en uncles (zo noemen ze hun begeleiders en vrijwilligers, auntie Kaat, ik vond het beter dan tante Kaat) sluiten de dag samen af in een grote cirkel met gebeden, zang en spelletjes. Er werd afscheid genomen van vrijwilligers en nieuwe aunties kregen een warme welkom. Wel 56 knuffels en dan heerlijk samen spelletjes spelen (die wij verloren). Concentration is a game, keep the rythm if you can... (nope, ik kon het niet, manlief deed het beter, ieder zijn specialiteit, Tuur werd beter en beter, samen met zijn Engels). 

In de cottages en lodges hadden we een fantastische plaats om te verblijven. Er zijn verschillende cottages en lodges en wij sliepen zelfs in 'de villa' met privé zwembad...(hier hoort een blozende emoticon). Zeer betaalbaar, en de opbrengst gaat naar KEBENE. Het was er veilig en dé plaats om ook andere vrijwilligers te leren kennen. De close encounter met een aap in de badkamer nemen we er graag bij. We wilden toch avontuur?!? Het koude, zoute water uit de douche went snel. De heerlijke pannekoeken aan het ontbijt ook! In de Tiki bar (10 minuten van de cottages en lodges) aten we heerlijke calamares en zelfs witloof uit de oven (de Tiki bar wordt uitgebaat door een Belg, surprise). En een kwartiertje stappen en je staat op het prachtige strand (Diani Beach). 







Comments

  1. Waauw Kaat, dat klinkt alsof je daar echt een verschil hebt gemaakt én je hart hebt verloren. Kan me voorstellen dat dat een ervaring is om nooit te vergeten!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Weekendtips: Middelheimpark en Verbeke Foundation!