Vliegen met een baby. Onze tips.

Natuurlijk vonden we dat spannend, zo ver vliegen met een baby. We hadden het met onze oudste zoon al wel een aantal keer gedaan, maar nog nooit zo ver met een baby. Voor alles een eerste keer en hoewel we het spannend vonden, wisten we ook dat we dit echt wilden.

Iemand fluisterde me deze troostende woorden toe: 'in het allerslechtste geval huilt hij 12 uur op het vliegtuig, vervelend, heel vervelend, maar het gaat voorbij en die mensen rondom je zie je waarschijnlijk nooit meer terug'. Dat was een troost voor mij en misschien ook voor u ;-)



Worst case zouden het dus 20 lange uren worden. Geen 20 uur vliegen, maar van deur tot deur waren we toch 20 uur onderweg. Van hier naar Zaventem, wachten, opstijgen, een tussenlanding in Wenen, wachten (in het vliegtuig deze keer), verdervliegen naar Addis Ababa (Ethiopië), terug door de security, wachten op de aansluiting en dan verder naar Mombasa. In Mombasa de 'taxi' in, de ferryboot op en dan naar onze eindbestemming (aan Diani Beach).

Lou is niet de stilste of rustigste baby,  eerder een pittige baby, hij slaapt niet graag overdag is actief en heeft last van FOMO... en toch viel het supergoed mee. Geen worst case scenario, ja er was een vervelend uur, maar laat de baby je niet tegenhouden om je dromen waar te maken! En neem ongevraagd advies van je medereizigers er met de glimlach bij (NEE HIJ HEEFT GEEN HONGER!).

Tips

1. Neem een reisbuggy en draagzak mee. 
Reisbuggy.
We hebben thuis de Bugaboo, een heerlijke allround buggy, maar niet compact en vrij zwaar. Met andere woorden goed voor thuis, maar niet ideaal om te reizen. Voor onze reizen (vliegvakantie en kampeervakantie) hebben we een 'reisbuggy' gekocht.
Een 'Mountain buggy nano V2', compact en licht, eentje die je ook in slaapstand kan zetten (zo kon baby Lou toch gemakkelijk slapen onderweg). Voor ons een topaankoop! De buggy mag mee tot aan de gate, we kregen hem terug op onze eindbestemming. Bij de transfer in Ethiopië hadden we de draagzak.  Er zijn ook andere 'reisbuggy's, ze variëren sterk in prijs. Kijk ook eens op tweedehands sites voor zo'n aankoop...

Draagzak
We hebben een 'ergobaby 360' draagzak. Dat is het succesnummer van onze geboortelijst (dank u tante Chris). Met de ergobaby draagzak kan je je baby in verschillende posities dragen (op de buik wegkijkend of naar je kijkend, op je zijde en op je rug). Liefst hangt Lou voor ons, kijkend naar de wereld. Als hij naar ons kijkt slaapt hij gemakkelijker. De draagzak was op de luchthaven en tijdens de rest van de reis ideaal, we hadden onze handen vrij en baby Lou kon slapen of meekijken.



Hij wil nog niet naar huis...


2. Neem voldoende flesjes, water en eten mee
Aan de security doen ze niet moeilijk als je water voor je baby bijhebt. Wij hadden 3 flesjes bij, gevuld met water en het verdeeldoosje met 3 porties melkpoeder, zodat we snel een flesje klaarhadden als het moest. Een avondflesje, een ochtendfles en een reservefles.
We hebben het 'avondflesje' uitgesteld tot het opstijgen. Dat helpt voor de pijn aan de oren en daarna viel hij vlot in slaap (en dan maar stilzitten met de slapende baby op je schoot). Net voor het opstijgen gaven we ook neusdruppels (nesivine druppels op aanraden van de huisarts, ook dat helpt voor pijn aan de oren).  Ook water geven tijdens stijgen en landen helpt. Een tut helpt ook (maar dat wil onze baby niet).

3. Fruit in zakjes
Naast de melkvoeding hadden we ook fruit bij in zakjes in plaats van potjes. In onze valies hadden we ook biologische potjesvoeding mee, maar in de handbagage hadden we deze zakjes bij. Ze kunnen niet breken en nemen weinig plaats in. De zakjes met granen hebben daarboven wel wat voedingswaarde en Lou eet ze graag... Win-Win-Win als je het mij vraagt ;)  In het vliegtuig kregen we avondeten en ontbijt, het brood gaven we ook aan Lou.

4. Handbagage en speelgoed
We hadden een grote tas gevuld met 'babyspullen' voor onderweg. Deze tas hielden we de hele reis dicht bij ons. Je kan hiervoor een grote verzorgingstas of strandtas gebruiken. Verder hadden we nog een rugzak als handbagage met spullen voor ons en Tuur (8) die staken we tijdens de vlucht in het bagagerek.
In de 'babyzak' zat eten (melk, water, fruit), pampers, vochtige doekjes, tetradoeken, reservekledij, speelgoed en medicatie. Neem verschillende kleinere speelgoedjes mee zodat je kan afwisselen en de baby kan verrassen en afleiden. Kleine boekjes hadden we ook bij. We hadden geen iPad bij, maar de schermen in het vliegtuig trokken wel de aandacht.

5. Bedjes in het vliegtuig
Meestal voorziet men voor baby's in het vliegtuig hangbedjes. Dat was er niet voor ons (teveel baby's op deze vlucht). Bel je maatschappij op voorhand als je zeker wil zijn van zo'n bedje. Als je baby gemakkelijk slaapt lijkt me dat wel handig. We hebben het niet geprobeerd dus kunnen hierover geen tips geven.

Comments

Popular posts from this blog

Weekendtips: Middelheimpark en Verbeke Foundation!